Maker

Geboren op 15-01-1969 te Brussel
Geluidsingenieur en fotograaf.
Reeds twee reportages gerealiseerd: "Nepal, Land van Contrasten" en "Bolivia, tras las huellas de Pachamama".
Beide reportages werden in het kader van VTB-VAB "De Wereld Rond" over heel Vlaanderen vertoond. In het totaal waren dat meer dan 100 voorstellingen. "Bolivia" werd ook een 50-tal keren geprojecteerd in het Frans bij Voir le Monde.


Vormgeving vorige reportages

De nadruk ligt op een combinatie van sterke en mooie beelden met een realistische klankband. Statische beelden worden tot leven gewekt dankzij "bewegende" klanken. Deze diareportages houden het midden tussen diaporama, film en i-Max. Op deze manier wordt de sfeer van de ontdekte landen realistisch weergegeven. Dit zonder het persoonlijke en sociaal geëngageerde uit het oog te verliezen.


Project

Een fototentoonstelling met klank rond het Brussel van vandaag. De nadruk zal liggen op het Brussel gezien door de ogen van haar inwoners. De rode draad doorheen de tentoonstelling is "LiNK". De link tussen Brusselaars, de link tussen de beelden en de geluiden, de link tussen de opstelling van de foto’s,...


Vormgeving project Brusselink

De tentoonstelling Brusselink zal bestaan uit 12 panelen van 1m x 3m. Deze panelen zullen naast elkaar worden opgesteld in een grote zaal. Elk paneel zal bestaan uit een mozaïek van 91 foto’s. Per paneel is er een geluidsbron die gelinkt is aan de foto's. De zintuigen van de bezoekers zullen op verschillende manieren geprikkeld worden. Bij het binnenkomen zal het lijken alsof de panelen kleurrijke golven voorstellen ondersteund door rumoerige stadsgeluiden. Wanneer de toeschouwer dichter bij komt daagt het hem dat de panelen bestaan uit een honderdtal afzonderlijke foto's. In de klanken hoort hij verstaanbare stemmen en herkenbare stadsgeluiden. In een aparte zaal zal er ook een 45 minuten durende projectie van de interessantste beelden en geluiden zijn.

In de tentoonstellingsruimte is de toeschouwer ontwerper van zijn eigen "stadsreportage". Hij kiest zelf de onderwerpen en de lengte van zijn bezoek. In de projectieruimte krijg je mijn de visie van de reportage met mijn eigen selectie.Doel van Brusselink

Het doel is de verschillende gemeenschappen van Brussel te tonen. Daarvoor ga ik op ontdekkingsreis in mijn eigen stad, waar ik heel veel mensen ontmoet. Ik hoop dat ik op deze manier de verscheidene gemeenschappen beter leer kennen en begrijpen. Ik wil ook de relatie (de link) tussen mens en stad tonen. Het is zeer belangrijk om te tonen dat de stad leeft; achter de muren van elk gebouw gebeurt er iets....

Om dit te doen ga ik mensen in hun dagelijks leven volgen: thuis, op het werk, in de bus, metro of tram, op feesten,... Tijdens interviews vertellen de inwoners van de stad over hun link met Brussel en vertellen zij over plaatsen die de stad voor hen bijzonder maken.

De inwoners van de stad staan dus centraal. Iedereen is eigenlijk gelijk; iedereen moet eten, slapen, viert feesten, heeft een familie... Iedereen leeft in zijn omgeving.

Het is niet mijn bedoeling om een toeristische reuzenpostkaart van Brussel maken of om een reeks historische monumenten af te beelden noch om het cliché van de typische "Brusseleir" te bevestigen.


Voorbeelden van onderwerpen:

Een Limburger die in Brussel woont en muziekles geeft aan het conservatorium van Brussel. Het Conservatorium ligt aan de Zavel, we volgen de man en plots krijgt dit historische plein een heel andere inhoud. Er komen daar iedere dag tientallen studenten langs met hun instrument op weg naar de les.

Haachtstesteenweg, een Afrikaanse is gospelzangeres.

Een Ierse die in Koekelberg woont, gaat iedere dag werken in de Europese Commissie. Wat is haar visie over Brussel?

Enkele ‘chique’ mensen uit Ukkel komen in Sint Gillis werken.

De pendelaar komt vanuit Vlaanderen in Brussel werken.

De gebouwen van de regeringen en parlementen. Ik volg een parlementslid tijdens zijn drukke dag.

Om de toeristische attractieplaatsen op een ludieke manier te tonen, zal ik een rit maken met een dubbeldekker bus. Samen met Japanse toeristen breng ik een bezoekje aan de Grote Markt, Manneken Pis, het Atomium, enz...

Een voorbeeld van het LiNKen van de verschillende onderwerpen: op de Zavel waar we de studenten hebben gezien, komt er iemand uit Ukkel iets bij de antiquair kopen.

Een Belg brengt zijn kinderen naar dezelfde school als een Marokkaan. De Marokkaan neemt de Metro waar we iemand van de Europese Commisie op weg naar het werk ontmoeten. Een Engelsman doet zijn boodschappen in een Aziatische supermarkt, waar we een verkoopster dan volgen. Iemand geeft geld aan een dakloze, en zo voort...


Belgen (Franstaligen en Nederlandstaligen), Europeanen, Marokkanen, Turken, Aziaten, Zuid Amerikanen, ex-Oostblokkers, arm, rijk, met of zonder woning; Brussel is een MULTI culturele stad. Op welke manier zijn al deze elementen met elkaar verbonden, hoe zijn ze aan elkaar gelinkt? Kan ik de sleutel bieden om mekaar beter te leren kennen?
Voor mij is het belangrijk om het Brussel van NU te tonen, niet enkel de typische Brusselaars uit de Marollen.Vordering van het project

Dit project werd gestart in 2003. Ik heb al voldoende foto’s en interviews voor twee tot drie panelen. Om financiële redenen werd de werking onderbroken tot het najaar 2005. Daarna heb ik de draad van mijn zoektocht terug kunnen opnemen dankzij de steun van Brussel stad.

Als ik over voldoende persoonlijke fondsen en/of financiële hulp kan beschikken, moet de tentoonstelling klaar zijn begin 2007.


Voor de Techneuten

BEELD:
Digitaal fototoestel van 8Mb : Canon 20d met volgende lenzen: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM, EF 70-200mm f/2.8L USM en Tokina 12-24mm f/4. Manfrotto statief.

KLANK:
Sony TCD-D8 draagbare DAT recorder met Sony ECM-959A Stereo mikrofoon. Na de opnames wordt de klank digitaal gemonteerd en gemixt op Pro Tools. Tijdens de tentoonstelling en projektie gebruik ik een FOSTEX D-160 digitaal multispoor en Mackie HR824 luidsprekers.